Mjölutbildning grundkurs

Behöver du grundläggande kunskaper som rör allt om spannmål och mjöl, så föreslår vi denna heldagsutbildning med både teoretiska och praktiska inslag. Vi går igenom vilka spannmålssorter som används mest i produktion av mjöl, samt hur spannmålsskörden kan påverka tillgång och priser. Vi går också igenom de olika sädesslagen, hur dessa kan användas, samt våra olika mjölsorter. Det är även viktigt för dig att veta vilken påverkan olika mjölegenskaper har för själva produktionen av bröd och kakor, så att du bättre kan effektivisera just er produktion och få mest ut ur mjölet på det mest kostnadseffektiva sätt.

 

När är mjölet starkt och när är det svagt? Varför tillsätts askorbinsyra? Vi går igenom olika mjölegenskaper och grundläggande begrepp, samt hur de hänger ihop, som t ex mjölstyrka/proteinhalt, utmalningsgrad, falltal och askhalt. Du får också lite tips och idéer hur du kan använda olika mjölsorter för att lösa olika problem i processen och t ex minska antalet övriga tillsatser.

 

Att välja rätt sorts mjöl till olika produkter och processer är en av nycklarna till en effektiv produktion så vi går igenom valda delar i vårt stora sortiment. Under dagen går vi rundtur i kvarnen och ser hur man gör mjöl och vi kommer även att besöka vårt laboratorium och provbageri för att praktiskt se hur man mäter och läser av viktiga testvärden som t ex falltal, askhalt, amylo- och farinogram, samt vilken innebörd detta har för slutprodukten. Vi går även översiktligt igenom kompletterande frågor som rör spannmål och mjöl, som spårbarhet, hållbar utveckling, klimatpåverkan, ”clean label” och vad livsmedelsäkerhet innebär.

 

Syftet är att ge våra kursdeltagare en grundläggande kunskap om och förståelse för hur olika mjölsorter och dess egenskaper påverkar slutprodukten.
Priset är 1900:- för utbildning, lunch samt för- och eftermiddagskaffe.
Minsta antal deltagare per kurstillfälle: 4 personer.


Om du har några frågor eller vill göra en intresseanmälan är du välkommen att kontakta Kundservice 020-91 00 92 eller din kontaktperson hos oss.