Om surdeg

En välskött surdeg är bagarens stolthet

Surdeg är en jäsande, rågbrödsdeg som hålls vid liv genom påfyllning av rågmjöl och vatten. Med hjälp av bakterier som finns naturligt i mjölet bildas mjölksyra, ättikssyra och aromämnen. Surdeg är lämplig till all slags matbröd och bakverk som får en fin struktur. Dessutom blir smaken fylligare med en utpräglad aptitretande brödarom. Skärfastheten blir bättre och färskhållningen längre eftersom mögeltillväxten hämmas av surdegen. Surdegsbröd smakar som bäst om de får ”mogna” någon dag. 


Kom i gång med din surdeg Det är enkelt att komma igång med en surdeg. I första steget gör du en startsur på 3 delar rågmjöl och 6 delar vatten. Låt stå tre dygn i 28°C. Efter tredje dygnet tillsätter du nytt rågmjöl och vatten som näring åt bakterierna. Låt stå ytterligare ett dygn. Nu har du en grundsur som är grunden till surdegen. De här två stegen gör du bara vid ett tillfälle. Därefter håller du surdegen vid liv genom att regelbundet och omsorgsfullt tillsätta nytt mjöl och vatten. Spara alltid 10% av grundsuren till nästa surdegssättning.

 

Nord Mills startsur Under de senaste åren har Nord Mills levererat startsur till 100-tals bagerier i Sverige. Nord Mills startsur kostar inget. (Du betalar endast portot). Den sänds till bageriet förpackad i plastpåse - kartong om 1 kg.

 

Beställ Nord Mills startsur på en gång.

Läs mer om surdeg i foldern "Surdeg & Stenugnsbakat".